Kdaj je čas za nakup novega avtosedeža?

Je že pravi čas, da otroku kupimo nov/večji avtosedež? Zelo pogosto vprašanje staršev, ki iščejo najboljše rešitve za svoje malčke. Pripravili smo pregled treh mejnikov, ob katerih je nakup novega avtosedeža zagotovo potreben.

description

Prihaja novorojenček 

Starši se z nakupom novega avtosedeža običajno srečajo že pred prihodom dojenčka na svet. Na tej točki se velikokrat znajdejo v poplavi informacij, ki jih zmedejo in otežijo njihovo izbiro. V ta namen smo pripravili kratek vodič “Kako izbrati pravi avtosedež?”

Najpogostejša praksa je, da starši že iz porodnišnice odpeljemo novorojenčka v t.i. lupinici (npr. RECARO Avan iSize), ki jo skbno pripravimo že pred prihodom novega člana in jo uporabljajo vse do njegovega leta dni starosti. Lupinica staršem omogoča fleksibilnost, saj jo pogosto lahko namestimo tudi na otroški voziček in nam tako olajša hitre in kratke skoke do trgovine, pediatra brez da bi morali lupinico z dojenčkom prenašati v rokah.

Kot zelo priročen pa se je izkazal tudi model RECARO Salia Elite iSize; vrtljivi avtosedež, ki že vsebuje tudi snemljivo lupinico. Ko jo dojenčkek preraste, lupinico odstranimo in pričnemo z uporabo samega sedeža do približno 4. leta starosti. 

RECARO Salia Elite

Malček je prerasel trenutni sedež 

Osnovno pravilo velja, da je avtosedež potrebno namestiti z novim, ko ga otrok preraste.

Na spletu je mogoče večkrat zaslediti informacijo, da je avtosedež premajhen, ko otrokova glava sega čez hrbtišče sedeža. Ta informacija je napačna.

Veliko pogosteje se namreč zgodi, da otrok z rameni preraste vpetje ramenskih pasov na najvišji poziciji in takrat je čas za izbor večjega modela avtosedeža

V pomoč pri določitvi okvirnega časa menjave avtosedeža so vam lahko tudi oznake na samem sedežu. Pri nekaterih modelih je označena približna starost otroka, pri drugih teža v kilogramih, po I-Size standardih pa je določena otrokova višina v centimetrih. Ta je še najbolj relevantna, saj vemo, da otroci iste starosti niso vedno enakih velikosti, še manj enake teže, saj je odvisna tudi od otrokove konstitucije in ne le višine. Primer avtosedežev z i-Size klasifikacijo so RECAROVI modeli Salia, Toria Elite in Mako Elite 2.

Sedež je bil udeležen v prometni nesreči 

Avtosedež pa je nujno potrebno zamenjati tudi v primeru, da je bil udeležen v prometni nesreči ali pa, če se na njem iz kakršnegakoli drugega razloga pojavijo razpoke ali poškodbe. Čeprav poškodbe morda na prvi pogled niso videti resne, lahko ključno vplivajo na varnost otroka in zanesljivost uporabe v prihodnosti.
Na tem mestu opozarjamo tudi na nevarnosti kupovanja rabljenih avtosedežev.

Če ne poznate njegove zgodovine, je izjemno težko vedeti v kakšnem stanju sedež dejansko je. Sedež lahko na prvi pogled deluje brezhibno, a vendar ne moremo vedeti, kaj se skriva v njegovi konstrukciji. Čeprav bi s takšnim nakupom lahko prihranili dragocene evre, pa tvegate otrokovo varnost, česar pa si prav zagotovo ne želite. 

Si želite še več uporabnih nasvetov?

Naročite se na naše e-novičke, kjer za vas pripravljamo zanimive vsebine in koristne nasvete, ki bodo olajšali vaš družinski vsakdan.

Za Hepi malčke in starše!

Izdelek je bil dodan v primerjalnik.
close
    Košarica
    Vaša košarica je praznaVrni se nazaj
    Priporočamo