Nasprotno smeri vožnje je kar 5x varneje

Ali ste vedeli, da je vaš otrok do 5-krat bolj varen v avtosedežu, obrnjenem nazaj, kot v sedežu, ki je obrnjen v smeri vožnje? Verjetno se sprašujete zakaj. Naj vam pojasnemo, zakaj:

To pomeni, da se v primeru trka, možnosti za preživetje ali izogibanje resnim poškodbam povečajo za kar 5-krat, če se vaš otrok vozi v avtosedežu, obrnjenem nasprotno smeri vožnje, kot pa če je obrnjen naprej, v smer vožnje.

Razlog za to je, da otrokova glava ni sorazmerno velika v primerjavi s telesom in predstavlja do 25 % celotne telesne teže v primerjavi z odraslim, kjer glava šteje le približno 6 % celotne telesne teže.

Hkrati je otrokov vrat še posebej ranljiv in občutljiv, saj še ni popolnoma razvit. Zaradi občutljivega vratu v kombinaciji s težo glave je še toliko pomembneje zaščititi in podpirati otrokov vrat čim dlje.

Preskusi čelnega trka kažejo, da so sile, ki delujejo na vrat, približno petkrat večje, ko otrok sedi v sedežu, obrnjenem naprej v primerjavi z otrokom, ki sedi v sedežu, ki je nameščen nasprotno smeri vožnje.

Ob trku se telo v sedežu, obrnjenem naprej, potisne iz otroškega avtosedeža, pri čemer varnostni pas drži na mestu samo zgornji del telesa, glava pa še vedno zaniha naprej. Posledica tega je, da se sile trka prenesejo na otrokov vrat, kar povzroči ogromno napetost v vratu.

Prednost vzratnega avtosedež

Največja prednost avtosedeža, obrnjenega nasprotno smeri vožnje, je, da podpira celoten otrokov hrbet, vrat in glavo, s čimer porazdeli sile trka na večjo površino in tako znatno zmanjša sile, ki delujejo na vrat.

Zato avtosedež, obrnjen nasprotno smeri vožnje, vašemu otroku nudi boljšo zaščito in zmanjša tveganje za poškodbe v primeru trka.

Čeprav splošna priporočila pravijo, da naj se otroci vozijo obrnjeni v smeri vožnje do najnižje starosti 15 mesecev, ter je večina otroških sedežev na trgu izdelanih tako, da omogočajo vožnjo nasprotno smeri vožnje do 4. leta starosti, je cilj Axkida, da se vozijo obrnjeni nasprotno smeri vožnje zaradi lastne varnosti čim dlje.

Axkidov večkrat nagrajeni avtosedež AXKID ONE je edini sedež ISOFIX na svetu, ki vašemu otroku omogoča vožnjo nasprotno smeri vožnje vse do 125 cm / 23 kg in starosti približno 7 let, poleg tega pa je testiran tudi na izjemno strogem švedskem testu Plus, ter odobren v skladu z R-129 (i-Size ) standardom.

To pomeni, da lahko vaš otrok v primerjavi z drugimi sedeži ISOFIX potuje v najvarnejši smeri vse do dodatni 2 leti dlje!

Avtosedež AXKID ONE

Izberite avtosedež, ki omogoča vožnjo nasprotno smeri čim dlje!

Za zaključek: Če je avtosedež obrnjen nasprotno smeri vožnje, kolikor dolgo je le mogoče, je veliko varneje kot če je obrnjen naprej, zato v dobro vašega otroka izberite avtosedež, ki omogoča vožnjo nasprotno smeri čim dlje!

Si želite še več uporabnih nasvetov?

Naročite se na naše e-novičke, kjer za vas pripravljamo zanimive vsebine in koristne nasvete, ki bodo olajšali vaš vsakdan.

Za Hepi malčke in starše!

Izdelek je bil dodan v primerjalnik.
    Košarica
    Vaša košarica je praznaVrni se nazaj
    Priporočamo