Novejši standard za otroške avtosedeže: i-Size

Novejši standard ECE R129 - i-Size

Standardi za testiranje otroških varnostnih sedežev zagotavljajo, da so sedeži homologirani in ustrezajo določenim kriterijem za uporabo v Evropski Uniji.
Julija 2013 je Evropska komisija sprejela nov standard ECE R129, imenovan tudi “i-Size” glede testiranja otroških varnostnih sedežev (otroških zadrževalnih sistemov), ki je stopil v veljavo že leta 2014. Ob tem je jasno opredeljeno, da še vedno ostaja veljaven tudi predhodno veljavni standard testiranja ECE R 44/04.

Bistvene razlike med obema standardoma so:

ECE R44/4:
 • razvrščanje v skupine po telesni teži in starosti;
 • namestitev avtosedeža v smeri vožnje od 9 kg dalje;
 • pritrditev v avto mogoča z avtomobilskim varnostnim pasom ali ISOFIX sistemom.
ECE R129 oz. i-Size:
 • razvrščanje v skupine po telesni višini in starosti;
 • namestitev avtosedeža nasprotno smeri vožnje najmanj do 15 meseca otrokove starosti;
 • pritrditev v avto je možna le z ISOFIXom na označenih mestih i-Size v avtomobilu;
 • testiranje tudi na bočne trke.

Kaj to pomeni za RECARO otroške avtosedeže?

Vsi RECAROvi otroški avtosedeži so izdelani po zelo visokih standardih varnosti.

Najnovejši zelo dobri rezultati ADACa (tudi AMZS) in Stiftung Warentesta (kjer so sedeži testirani tudi pod večjimi zahtevami ter prav tako tudi na bočne trke) potrjujejo, da standard ECE R129 ni nujno potreben za zagotavljanje maksimalne varnosti. RECARO otroški avtosedeži so vsi opremljeni z napredno stransko zaščito (ASP – Advanced Side Protection), ki se dokazuje v preseganju vseh zahtev med testiranjem bočnih trkov.

Trenutno lahko starši izbirate med otroškimi avtosedeži, ki ustrezajo ECE R129 (i-Size) ali ECE R44/04 standardom. Otroški avtosedeži, ki so testirani po standardu ECE R44/04 se seveda še vedno lahko uporabljajo in bodo na tržišču še nekaj let.

i-Size

i-Size pomeni:

 • namestitev v avto na Isofix sidrišča. Proizvajalci avtomobilov v novejših modelih avtomobilov, opremljenih z ISOFIX pritrdilnimi točkami, označujejo mesta, kjer lahko namestimo otroški avtosedež z i-Size oznako. To pomeni, da je na tem mestu možno varno namestiti vsak otroški avtosedež, ki je testiran po standardu ECE R129. V kolikor pa ima avto le ISOFIX oznako pritrdilnih točk, pa je možna varna pritrditev le v primeru, da proizvajalec otroškega avtosedeža testira kompatibilnost z določenim avtomobilom in je to zapisano v t.i. tipskem seznamu, ki je na voljo na spletnih straneh proizvajalca modela otroškega avtosedeža.
 • za kakšno telesno višino otroka je določeni model otroškega avtosedeža primeren. Uporabnik (starši) tako lažje ugotovijo, kdaj je nek model sedeža za njihovega otroka primeren, oz. morda počasi postaja premajhen.

Kaj pa zakonske določbe v Sloveniji?

V Sloveniji zakonodaja pravi, da mora otrok v ustreznem zadrževalnem sistemu (=otroškem avtosedežu) sedeti do telesne višine 140 cm.

Trenutno se lahko odločite za nakup otroškega avtosedeža, ki ustreza standardu ECE r 44/04 ali novejšemu standardu R129, t.i. i-Size. Res pa je, da s standardom i-Size, kjer je otroški avtosedež v avto nameščen z Isofix sistemom, prihaja do manj napak pri namestitivi otroških avtosedežev v avtomobile, saj je poleg same kakovosti avtosedeža zelo pomembna tudi njegova ustrezna in dosledna uporaba. Za varnost otrok med vožnjo je tako ključnega pomena, da je otroški avtosedež ustrezno in trdno nameščen v avtomobilu skladno z navodili proizvajalca, otrok pa tesno pripet z varnostnimi pasovi, prav na vsaki vožnji.

Izdelek je bil dodan v primerjalnik.
  Košarica
  Vaša košarica je praznaVrni se nazaj