Kako pozimi namestiti otroka v avtosedež?

Debele bunde in pajaci ne sodijo v otroški avtosedež! Kako otroka pozimi varno voziti v otroškem avtosedežu, da mu bo kljub temu toplo? Preberite >>

Kako pozimi namestiti otroka v avtosedež, da bo vožnja čimbolj prijetna?

Nizke temperature, jutranje “drgnjenje” zamrznjenih avtomobilskih stekel, bunda, kapa, rokavice, vznemirjen malček in še kaj. Žal nimamo vsi možnosti, da bi nas naš jekleni konjiček čakal v garaži, prijetno ogret za zimsko vožnjo.

Prav tako se zna oblačenje svojeglavih otrok v zimska oblačila preleviti v naporno telovadbo, ki izmuči starše, vzame veliko časa ter vznemiri otroke.

Pogosto se nam zato zdi odveč otroka obleči preden zapustimo hišo ali stanovanje, pred vstopom v avto spet sleči in na cilju ponovno obleči preden malček stopi ven na mraz. Uf, koliko dela samo za kratko vožnjo do najbližje trgovine, vrtca ali babice in dedka.

Nepravilna raba

V zimskih mesecih tako vidimo otroke oblečene v topla zimska oblačila in pripete v avtosedeže. Ta način vožnje odsvetujemo iz dveh razlogov. Prvi je povezan z varnostjo. Pri takem načinu pripenjanja med otrokovim telesom in varnostnim pasom namreč zaradi debele plasti oblačil ostane preveč prostora oziroma zraka. V primeru trka ali hitrega zaviranja tako varnostni pasovi niso dovolj tesno zategnjeni, da bi preprečili premik otrokovega telesa v sedežu, kot je predvideno ob pravilni uporabi.

Drugi razlog pa je samo udobje. Kljub nizkim zunanjim temperaturam, se temperatura v vozilu hitro povzpne na sobno in otroku, oblečenemu v zimska oblačila, lahko hitro postane vroče in neudobno. Otrok se bo začel pritoževati in jokati, kar moti tudi vašo koncentracijo med vožnjo. In smo spet pri varnosti. ?

Pravilna uporaba

Kaj svetujemo? Otroka v avtosedež namestite brez zgornjega oblačila, jakne, bunde, brezrokavnika, pajaca ipd. S tem oblačilom ga (ko je pravilno pripet) le pokrijte, ali pa mu ga oblecite “narobe” in ko se bo vozilo segrelo, mu ga enostavno slecite.

Pri uporabi lupinice pa svetujemo uporabo temu namenjene zimske vreče za lupinice, ki imajo vodila za varnostne pasove, ali pa dojenčka pokrijmo z odejico, ki jo kasneje enostavno odgrnemo. Na ta način bo poskrbljeno za vse. Na prvem mestu za varnost, nato pa za zaščito otroka pred mrazom in kasneje, ko se avto segreje pred toploto. Vaša vožnja bo tako prijetna za malčka in posledično tudi za vas, ki se boste mirno lahko posvetili zimskim razmeram na cesti.

Izdelek je bil dodan v primerjalnik.
    Košarica
    Vaša košarica je praznaVrni se nazaj