Na mirno pot z dojenčkom

Vožnja v avtomobilu z dojenčkom je lahko povsem drugačna od voženj, ki ste jih bili vajeni preden ste postali starši. Preberite si nekaj naših nasvetov za mirnejšo, zadovoljno in varno pot, tako za vas kot za dojenčka! >>

IZBIRA PRAVEGA “TAJMINGA“

Ko je med potniki v avtu tudi dojenček, se tajming vožnje običajno izbira in prilagaja glede na njegov ritem. Predlagamo vam, da vožnjo z avtomobilom načrtujete glede na čas, ko vaš dojenček ponavadi spi. Tako ga bo nežno tresenje med vožnjo prijetno uspavalo in bo pot za vse potnike v avtu mirnejša.

V kolikor je pred vami daljša pot, pa upoštevajte, da se bo potrebno na poti večkrat ustaviti, saj bo potrebno dojenčka nahraniti in/ali previti. Za novorojenčke do starosti 2 mesecev je priporočljivo, da postanek med vožnjo naredimo na približno 1- 2 uri, za starejše dojenčke pa na približno 3 ure.

Med postankom dojenčka vzamemo iz avtosedeža, ga nahranimo, previjemo, popestujemo in če nam prostor v avtu omogoča, odložimo na trdno podlago, da se razmiga. Po nekaj 10 minutnem odmoru vožnjo nadaljujemo.

POGLED NA DOJENČKA

Vožnja z dojenčkom v avtosedežu, ki je obrnjen nasprotno smeri vožnje, na zadnji klopi, je lahko neugodna, saj ne vidimo, kaj se dogaja z njim v lupinici.

V kolikor ste v avtu pogosto sami z otrokom, ki je nameščen v sedežu nasprotno smeri vožnje, vam toplo priporočamo nakup dobrega ogledalca, ki vam bo preko vzvratnega ogledala omogočal pogled na otroka v lupinici oz. avtosedežu.

Ogledalo z lučko

ZABAVA MED VOŽNJO?

Velika večina mlajših dojenčkom vožnjo prespi. Kaj pa starejši dojenčki in malčki, ki so pogosto med vožnjo že budni?
Takrat za prav pridejo mehke, običajno plišaste ali gumijaste igračke, ki jih obesimo na ročaj lupinice in pomagajo zamotiti dojenčka med vožnjo, da mu čas hitreje mine, vam pa omogočijo mirnejšo in bolj zbrano vožnjo. Ne pozabite tudi na najljubšo ninico, ki bo malčku pomagala na poti do sna.

REZERVNE POTREBŠČINE

Na poti z dojenčkom nikoli ne morete biti pripravljeni preveč. Ne glede na to, kako kratka je pot, je pametno, da imate s seboj previjalno torbo, v kateri naj ne manjkajo:

 • pleničke in vlažilni baby robčki,
 • podloga za previjanje,
 • steklenička z vodo in adaptirano mleko, če otrok ni dojen,
 • odejica,
 • dovolj rezervnih oblačil,
 • duda, v kolikor jo je dojenček sprejel,
 • najnujnejša prva pomoč (toplomer, svečke, fiziološka raztopina).

Previjalne torbe

NA DOPUST NIKOLI BREZ SEZNAMA

Preden se odpravite na počitnice, vam priporočamo, da si pripravite seznam vsega potrebnega, kar morate spakirati. Pred odhodom se pozanimajte, ali boste za dojenčka na destinaciji morda potrebovali prenosno posteljico, ali vam jo bodo priskrbeli tam? Kaj pa grelnik vode? Ali stolček za hranjenje?

Bo hladno in boste potrebovali topla oblačila? Je letošnje poletje invazija komarjev in bi vam prišla za prav mrežica proti insektom za vaš otroški voziček?

Ko nalagate prtljago v prtljažnik avtomobila ne pozabite na pravilo varnosti: težje stvari spodaj in založene, lažji predmeti na vrh.

Upoštevajte tudi, da v primeru postankov, kjer bi potrebovali npr. otroški voziček, le tega ne založite pregloboko.

OSTALA PRTLJAGA V AVTOMOBILU

S prihodom dojenčka pride tudi cel kup opreme in potrebščin, ki jih pogosto potrebujemo tudi, ko smo z njim na poti. Otroški voziček, prenosna posteljica, kasneje morda tudi stolček za hranjenje-  vse to so kosi opreme, ki zavzamejo ne malo prostora tudi v avtomobilu in zgodi se, da je prtljažnik kar naekrat premajhen in se ogrodje vozička znajde na zadnji klopi poleg otroškega avtosedeža, v katerem je nameščen otrok.

V takem slučaju ne pozabite fiksirati ogrodja vozička (oz. drugih kosov prtljage), saj bi v primeru morebitnega močnejšega zaviranja lahko ogrozil varnost otroka in drugih potnikov v avtomobilu!

 

PRIMEREN OTROŠKI AVTOSEDEŽ

Naj bo že prva vožnja iz porodnišnice varna – v otroškem avtosedežu, in to naj velja za celotno obdobje koriščenja otroških avtosedež. Kako vemo, kdaj je čas za zamenjavo za večji avtosedež, si lahko preberete TUKAJ.

Najnovejši standardi varnosti in smernice nakazujejo, da je za malčke do minimalno 15. meseca starosti vožnja varnejša, če se vozijo v avtosedežu, ki je obrnjen nasprotno smeri vožnje. Več o izbiri najprimernejšega otroškega avtosedeža za vašega otroka si lahko preberete v naši blog objavi.

BLOG: Kako izbrati avtosedež?

Si želite še več uporabnih nasvetov?

Naročite se na naše e-novičke, kjer za vas pripravljamo zanimive vsebine in koristne nasvete, ki bodo olajšali vaš vsakdan.

Za Hepi malčke in starše!

Izdelek je bil dodan v primerjalnik.
  Košarica
  Vaša košarica je praznaVrni se nazaj
  Priporočamo